Srbi najviše vole i cene Nemce – kada su automobili u pitanju

4. jun 2024 – Prema podacima koje je danas objavio Republički zavod za statistiku, u prvom kvartalu ove godine među novoregistrovanim drumskim motornim vozilima u Srbiji, u kategoriji putničkih, od prvih pet tri su proizvodi nemačkih firmi: Volkswagen, Audi i Opel. Na listi u prvoj petorci su još Škoda i Peugeot.

Kod putničkih automobila novijeg datuma na drumovima dominiraju vozila zapremine motora do 2.000 kubika. Procentualno posmatrano, zastupljenost vozila sa benzinom kao pogonskim gorivom veća je od onih sa dizelom.

Inače, u ovom izveštaju RZS  prvi put registrovani automobili podeljeni su po starosti u samo tri kategorije; proizvedeni 2024, proizvedeni 2023. i stariji od dve godine. Naravno da je ova poslednja rubrika sa najvećom brojkom, starijih od dve godine je 36.941 proizvedenih prole godine 4.495, a ove 1528.

U ovakvim izveštajima, neznano zašto, uvek navode i ukupan broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima. U prvom kvartalu 2024. godine veći je za 2,6 odsto u odnosu na isti period 2023. Porast saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima van naselja iznosi čak 23,8 posto. Broj lica nastradalih u prvom kvartalu 2024. veći je za 4,4 procenata u poređenju sa istim periodom prethodne godine, dok je broj poginulih u naselju manji za 19,0 posto, navodi se u saopštenju RZS.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!